Vyhľadávanie

Aké pneumatiky vybrať na motorku?

18.4. 2023

Ak ste majiteľom motocykla, možno si kladiete otázku, ako správne vybrať pneumatiky na motorku. Jednotlivé pneumatiky na motorky sa od seba líšia nielen rozmermi, ale aj dezénovou zmesou a vzorkou. Pozrite sa, ako vybrať tie správne pneumatiky na skúter, enduro či športový motocykel.

Zamerajte sa na rozmer pneumatiky a druh motorky

Pri nákupe pneu na motorku musíte v zásade vedieť dve veci. Tou prvou sú rozmery pneumatiky na motorku a tou druhou na aký účel (tj na akú motorku a štýl jazdy) ich potrebujete. Oba údaje jednoducho, že sa pozriete do veľkého technického preukazu vášho motocykla. Tu je tiež presne uvedené, aké rozmery a ďalšie značenie moto pneumatík môžete použiť.

druhy-moto.jpg

Kde nájsť povolené moto pneumatiky?

Prípadne nájdete tieto údaje priamo na bočnici pneumatík, ktoré sú na motocykli práve obuté. Tu si však musíte dať pozor na to u motocyklov, ktoré ste kúpili prípadne od prvého majiteľa, či neurobil chybu alebo zámernenezmenil veľkosť pneu. Vždy odporúčame použiť pneumatiky homologované výrobcom.

Ako čítať údaje na bočnici moto pneumatiky?

Podstatné pre Vás budú informácie, ktoré sú uvedené na bočnici pneumatiky, tie udávajú šírku, profil pneumatiky, rozmer ráfika a takzvaný rýchlostný a hmotnostný index.

Na boku pneumatiky môžete nájsť napríklad označenie 160/60 R 17 69 W, čo značí tie tieto parametre pneu:

  • Údaj 160/60 udáva, že pneumatika je široká 160 mm a jej výška (bočný profil) zodpovedá 60% šírky pneumatiky.
  • ​Písmeno R udáva, o aký typ konštrukcie pneumatiky sa jedná, v tomto prípade radiálne.
  • Číslice 17 hovorí, že pneumatika sa obúva na ráfik s priemerom 17 palcov.
  • Údaj 69 W predstavuje hmotnostný a rýchlostný index.

bocnice-moto-pneu.jpg

Ďalšie údaje na pneumatike potom nájdete názov výrobcu (napr. Continental, Pirelli, Michelin, Mitas…), názov výrobku (Road Attack 2 Evo, Diablo Strada, Anakee 3, atď…) a DOT, čo je štvormiestny číselný údaj udávajúci, kedy bola pneumatika vyrobená. Pokiaľ teda na pneumatike nájdete napríklad 0420 znamená to, že bola vyrobená vo štvrtom týždni roku 2020.

Aký typ pneumatiky vybrať?

Pokiaľ poznáte správny rozmer pneu a viete zameranie, vyberte si ešte kategórie pneumatík podľa typu motocykla a jeho použitia. Najlepšie pneu na motorku sú jednoducho tie, ktoré sa na ňu 100% hodia.

  • závodné moto pneumatiky
  • ​​cestné moto pneumatiky
  • pneumatiky na enduro na motorku
  • pneumatiky na motokros
  • pneumatiky na skúter
  • pneumatiky na štvorkolky
  • pneumatiky na motokáry
Je vám asi jasné, že majiteľ endura určite potrebuje iný typ motocyklových pneu, ako jazdec sedlajúci športový motocykel čiskúter. Výberu vhodných pneumatík pre váš stroj preto venujte čas a pozornosť, aby ste si každú cestu v zdraví užili.

Ďalšie články v poradni