Vyhľadávanie

Ako si užiť jazdu na motorke aj počas jesene?

19.10. 2023

Vonku poletuje padajúce lístie, teploty klesajú a príroda sa pomaly chystá na spánok. Vy ale svoju motorku ešte schovávať nemusíte. Práve naopak, jesenné dni sú ideálnym časom pre krásne a malebné jazdy na motorke. Pri dodržaní niekoľkých základných tipov si môžete bez obáv užiť bezpečné a vzrušujúce moto dobrodružstvo aj v tomto ročnom období.

jazda-na-motorke-pocas-jesene-(1).jpg

Jazda na motorke v daždi? Zaobstarajte si zateplené a nepremokavé moto oblečenie

Teploty v septembri a októbri sú síce tento rok nadpriemerné, ale predovšetkým rana a večery môžu byť veľmi chladné. V nasledujúcich týždňoch určite oceníte kvalitné moto oblečenie, ktoré je vhodné do chladného a mokrého počasia.

Obstaranie vyhrievaných doplnkov, ako sú vložky do topánok, vyhrievané rukoväte alebo rukavice, môže výrazne zvýšiť komfort pri jazde na motorke. S klesajucimi teplotami sa stáva dôležitým aj termobielizeň a obličkový pás. Významnou ochranou pred chladom a dažďom počas jazdy na motorke je obľúbená tzv. psia dečka, nepremokavá a zateplená plachta, ktorá vás ochráni pred chladom od pása smerom dole.


Dajte pozor na mokrú a klzkú vozovku

Zásady opatrnej a plynulej jazdy na motorke by ste mali dodržiavať v priebehu celej sezóny, najmä však v daždivých podmienkach. Počas jesene je navyše dôležité brať do úvahy, že na ceste môže byť opadané lístie, ihličie, plody a konáre a ráno vás môže prekvapiť aj námraza.

Dajte si pozor najmä pri prechádzaní zákrut, na miestach s obmedzenou viditeľnosťou a na úsekoch vedúcim cez lesy, kde presvitajú slnečné lúče skôr sporadicky. Na týchto miestach sa môže dlhšie udržiavať vlhkosť aj námraza. Kvalitné a dobre priľnavé moto pneumatiky sú počas jesene veľkým prínosom a môžu vám pomôcť ustáť aj kritické situácie.


Pozor na zníženú viditeľnosť

Ak idete na motorke do práce, počas jesenných dní sa nevyhnete jazde za šera, alebo dokonca za tmy. Dôležitá je obozretnosť nielen v štýle jazdy, ale s ohľadom na bezpečnú jazdu na motorke je kľúčové zabezpečiť, aby ste boli dobre vidieť. Majte pri sebe reflexnú vestu a voľte moto oblečenie a helmu s reflexnými prvkami.


Buďte pripravení na náhle zmeny počasia

Nepriaznivé počasie môže počas jesennej jazdy na motorke nastať kedykoľvek. Investujte do nepremokavého návleku s reflexnými prvkami, alebo si kúpte celé vodeodolné moto oblečenie. Dajte si pozor na kvapalinu z ostrekovačov vozidiel idúcich pred vami. Zle nastavené trysky môžu spôsobiť, že chemikálie doputujú priamo na vašu helmu, v horšom prípade až do očí. Vždy preto udržujte bezpečnú vzdialenosť od vozidiel idúcich pred vami.


Ďalej by vás mohlo zaujímať:

Ďalšie články v poradni